De fapt, toate serbările de ultimul clopoțel sunt tradiționale. Cel puțin pentru tineri. Pentru cei care revin an de an la cea mai frumoasă sărbătoare a unei instituții de învățământ, știu aproape pe de rost cum se desfășoară acest eveniment, unde stau așezați absolvenții, știu chiar și în care colț al curții este bine să se poziționeze, unde vocile microfonului pot fi clar auzite, așa cum nu lipsesc nici vechile cunoștințe care bâzâie, șoptesc, uneori mai liniștit, alteori mai tare. Am avut ocazia să cunosc și persoane care ajungeau la sfârșitul festivității , pentru că oricum nu se întâmplă nimic nou, iar important este înmânarea buchetului.
Un eveniment inedit a fost anul acesta și festivitatea de absolvire a celor două clase de liceu din reședința de județ, de la Liceul Tehnologic Puskás Tivadar. Faptul că s-au îmbrăcat în costume populare tradiționale secuiești împreună cu profesorii lor, a dat tonul festivității, indicând că ei nu sunt orișicine. Cine sunt ei, de fapt? Sunt viitorii muncitori și tehnicieni calificați profesional.
Chiar și numele profesiei diferă de cel al generațiilor anterioare: tehnician în automatizări și tehnician operator pe mașini cu comandă numerică. Dar ei ar putea deveni chiar și profesori, medici sau preoți, dar ca nivel de bază și-au dedicat deja viitorul celor mai moderne profesii. Diriginții celor două clase, József Jácinta și Czibak Emília deși sunt profesori de limbi străine, au putut totuși vorbi cu măiestrie despre frumusețea și atractivitatea acestor profesii. D-na Sólyom-Gecse Lilla, de asemenea profesor de limbi străine, moderatoarea evenimentului, a subliniat de mai multe ori utilitatea și importanța institutului de formare profesională, pentru ca părinții, bunicii și persoanele interesate să afle ce meserii utile sunt puse în mânile tinerilor care învață aici, ca peste ani să-și poată aminti cu mândrie că au fost elevii acestei școli.
În multe momente, s-a păstrat succesiunea obișnuită a festivității ca și în alte instituții, defilarea cu drapelul școlii, prinderea panglicii claselor pe drapel, predarea simbolică a cheii pentru elevii claselor a XI-a, discursul de încurajare a d-nei director Annamária Szőke și a d-nei viceprimar Fruzsina Vargha. Urările din partea inspectoratului au fost rostite de d-nul inspector Marius Popescu, iar din partea organizației RMPSZ, de mine însumi. În numele absolvenților, cu seriozitatea cuvenită și-a luat rămas bun, elevul Barti Szabolcs, care a primit și premiul Fundației Puskás de la d-nul director adjunct, inginer Tamás Fail. D-na viceprimar i-a înmânat un cadou bănesc elevului Csanád Varga, șef de promoție, iar d-nul Kelemen Szilárd, economist, le-a acordat elevilor Máthé István și Kádár Vivien, premiul Birtalan Ákos. Din partea organizației RMPSZ a fost premiată eleva Enikő Kádár Szende, care a mulțumit anii petrecuți în școală cu o recitare frumoasă.
Diferit tradițiilor, la începutul ceremoniei a fost cântat pentru prima dată imnul Liceului Tehnologic Puskás Tivadar, versurile fiind scrise de doi absolvenți iar muzica a fost compusă de d-nul Fail Pál, profesor de muzică pensionar. Imnul a fost interpretat de un cor de profesori ai școlii, acompaniați de d-nul director adjunct la orga electrică. De asemenea, d-nul Marosi Árpád, părintele bisericii reformate din centrul orașului, le-a oferit absolvenților de rămas bun îndrumări spirituale, încurajându-i să nu-și piardă niciodată credința și curajul pe calea stabilită ca scop.
În calitate de fost profesor al acestei instituții, am fost mândru și onorat să particip la această mare sărbătoare.
Péter Sándor